Dünya Gazetesi'nin haftalık olarak yayınladığı FOCUS ekinin 18 Aralık 2013 tarihli sayısının dosya konusu 'Kuruyemiş' idi.
Derneğimiz Dünya FOCUS'un Kuruyemiş ekinde yer alan 'Ürün Araştırması' yazısına katkıda bulunmuş, ayrıca Yönetim Kurulu Başkanımız Muammer ÇAPUTÇU sektörün rekabet durumu ve önemli gündem maddelerine ilişkin açıklamalarda bulunmuştur.
Ürün Araştırması yazısında yer alan ve Derneğimiz tarafından yapılan araştırmalar ve tahminlere dayanarak oluşturulan önemli noktalar aşağıdaki gibidir:
- Türkiye'nin yıllık kuruyemiş tüketimi 500 bin ton, iç pazar büyüklüğü 3,5 milyar ABD dolarıdır.
- 3,5 milyar dolarlık iç tüketimin yaklaşık 1,2 milyar dolarlık bölümünü endüstriyel kuruyemişler oluşturmaktadır.
- 2013 yılında kuruyemiş sektörünün %5 büyüme oranıyla, 3,7 milyar dolar; 2014 yılında ise %3 büyüme oranıyla 3,8 milyar dolar iç pazar büyüklüğüne ulaşacağı tahmin edilmektedir.
- Ülkemiz 2012 yılında 1,9 milyar dolar kuruyemiş ihracatı yapmıştır.
- 2013 yılının ilk 10 ayında yapılan kuruyemiş ihracatı 1,6 milyar dolar olup, bu rakamın yıl sonuna kadar 2 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilmektedir.
- Ülkemiz tek başına küresel fındık, kuru incir ve kuru kayısı ihracatının yaklaşık %65-%70’ini, kuru üzüm ihracatının ise %30’unu gerçekleştirmektedir.
Öte yandan, Başkanımız Muammer ÇAPUTÇU kendisiyle yapılan röportajda aşağıdaki noktaları vurgulamıştır:
- Ceviz, badem ve kaju ithalatında uygulanan gümrük vergisi oranları çok yüksektir ve söz konusu ürünlerde kaçak girişler olmasına neden olmaktadır.
- TÜİK istatistiklerine göre 2012 yılı itibariyle Türkiye'de 80.261 ton badem, 203.212 ton ceviz üretilmektedir, ancak bu veriler gerçek durumu yansıtmamakta, gerçek üretim miktarları bu miktarların çok altında kalmaktadır.
- Sektör olarak talebimiz ceviz, badem ve kajuda uygulanan gümrük vergilerinin AB’de uygulanan %3,5 ila %5,6 seviyelerine çekilmesidir.
- Ülkemiz Dünya kuruyemiş ihracatında Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan’ın ardından 3. sırada yer almaktadır, ancak Türkiye’nin rekabet düzeyinin yüksekliği ürün çeşitlerinin tamamına değil birkaç ürüne bağlı olarak gerçekleşmektedir.
- Türk kuruyemiş sektörü olarak Dünya’daki rekabet düzeyimizi artırmak istiyorsak, özellikle planlı tarıma geçilmesini sağlamak durumundayız.
- Kuruyemiş sektörü teşvik sisteminin dışında bırakılmaktadır, ancak kuruyemiş sektörü gibi ihracat potansiyeli yüksek, yoğun istihdam yaratan ve kapasitesini sürekli olarak artıran bir sektörün kesinlikle bu sistemin dışında bırakılmaması gerekmektedir.
- Aflatoksin konusunda uygulanan yüksek cezalar kuruyemiş sanayicileri için önemli bir problemdir.
- Aflatoksinin zararları ve engellenmesi gerektiği açıktır, ancak bunun yöntemi sanayiciye uygulanan yüksek cezalar yerine iyi tarım uygulamalarının yaygınlaşmasını sağlamak, çiftçinin bu konudaki bilincini geliştirmek ve lisanslı depoculuğa geçişi teşvik etmektir.
FOCUS Kuruyemiş sayısı 'Ürün Araştırması' yazısını indirmek için tıklayınız.
Muammer ÇAPUTÇU'nun röportajını indirmek için tıklayınız.